Az alábbi szöveg alapján a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) január 20-án elindított egy ágazati ellenőrzést, amelynek célja megállapítani, hogy van-e kartellezés az élelmiszeriparban és beszélhetünk-e profitinflációról. A vizsgálat időtartama 60-90 nap és a GVH hiteles adatokhoz jut ahhoz, hogy pontos és tiszta képet kapjon az árstopokról. Ennek köszönhetően számos élelmiszer-termékkategória árai már a fellépés hírére is csökkentek. A GVH számos fogyasztóvédelmi és kartellügyet zárt le tavaly, és ez a vizsgálat is segíthet abban, hogy elérhető legyen az egyszámjegyű infláció végére. A GVH együttműködik több szervezettel, többek között a Miniszterelnökséggel, a Magyar Nemzeti Bank-kal, a NAV-val és a Nemzeti Agrárkamarával. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy ki kell vizsgálni a kartellgyanút, és megnézni, hogy sérül-e a verseny az élelmiszerárak kialakítását illetően. Az árstopokkal kapcsolatban elmondta, hogy bár nem lehet fenntartani örökre, ha jelentősen mérséklődik az infláció, lehet az árstopok kivezetéséről beszélni. Összefoglalva, a GVH ágazati ellenőrzése hatására sok élelmiszertermék ára csökkent, továbbá kiemelték a kartellezés és profitinfláció lehetőségének vizsgálatát. A hivatal együttműködik több szervezettel, hogy segítse a fogyasztóvédelmet és a törvényi szabályozást. Az árstopokkal kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte, hogy ha jelentősen mérséklődik az infláció, akkor lehet az árstopok kivezetéséről beszélni. A GVH ágazati ellenőrzése lehetővé teszi, hogy a magyar fogyasztók kedvezőbb árakat élvezhessenek, továbbá segíti az infláció egyszámjegyűre csökkentését.
GVH ágazati ellenőrzést indított, melynek hatására már a fellépés hírére is csökkenni kezdtek az élelmiszer-termékek árai.