kedd, 2023. január 31.

Budapest a jobboldali médiában: tényleg ennyire rossz a helyzet?

A választások közeledtével a Fidesz komoly propagandába kezdett, ideértve az emojis plakátokat, az LMBTQ közösség elleni intézkedéseket, de azt is megtudhattuk már, hogy Karácsony Gergely 99%-ban Gyurcsány. 

EZT IS OLVASD EL

A főpolgármester még mindig a terítéken van, először az egyre nagyobb forgalmi dugókért kezdték hibáztatni, most viszont a fővárosi közterek állapotáért vonják felelősségre.

Mióta a baloldalt többszörös sikereket ért el a fővárosi önkormányzati választásoknál, Budapest szinte ellenséggé vált a Fidesz számára, és minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy megmutassák: a főváros azóta folyamatosan lefele csúszik.

Miután a főpolgármester májusban bejelentette az indulását miniszterelnök-jelöltként az elnökválasztásokon, a jobboldali médiában felerősödött Budapest, mint egy élhetetlen város ábrázolása. Először az egyre nagyobb dugók voltak a fő probléma az út- és a hídfelújítások miatt, most a közterületek biztonsága és a mocskossága van napirenden. 

Mindez persze Karácsony Gergely hibájaként van feltűntetve, az ATLO adatai szerint jelenleg 112 kormánypárti médium (nyomtatott újság, tévécsatorna, rádió, online portálok) van ahol ez a fajta kommunikáció eljuthat a magyar lakossághoz. 

pastedGraphic_1.png

Ezekben mind azt hallhatjuk vagy olvashatjuk, hogy Budapesten igazi káosz uralkodik, minden koszos, büdös, tele van szeméttel, és drogfüggő hajléktalanok tartják rettegésben a lakosságot, tehát a közbiztonság erőteljesen megromlott. 

Egyik fő forrása ezeknek a híreknek az Origo illetve a Metropol, ahol nyár óta gyakran olvashatunk Karácsony Gergely legújabb felelőtlenségeiről. Az EB kezdetén például a Puskás Aréna környékét pécézték ki maguknak, ahol egy újságíró bemutatta, hogy mennyire mocskos és tele van gazzal. Nem mintha évekkel ezelőtt nem ugyanilyen lett volna. 

A Metropolban pedig arról olvashattunk július elején, hogy Józsefvárosban már elviselhetetlen a szag és a mocsok, ott élni pedig meg szinte lehetetlen. A Blaha Lujza Térről szintén kijelentették, hogy elviselhetetlenné tették. A hónap végén egy olyan cikket is lehoztak, miszerint elárasztották a hajléktalanok a fővárosi parkokat. 

pastedGraphic_2.png

A legfrissebb ’célpont’ pedig az Örs Vezért tere, amiről napok óta olvashatjuk, hogy aki arra jár szinte életveszélynek van kitéve egy, a környéken garázdálkodó kisebbségi banda miatt. Az Indexen egy cikksorozat is létrejött a térről, és rengeteg olvasói levelet is lehoztak. 

Nem fér hozzá kétség, hogy nem a legbiztonságosabb környékről van szó és a probléma tényleg valós, és már a rendőrság is tett lépéseket az ügyben, de a tér eddig is ilyen volt, és valószínűleg ilyen is lesz. Az apokaliptikus, és a pokoli hangulat pedig valljuk be, túlzás.

Ezek a helyszínek valójában mindig is ilyenek voltak, az aktuális fővárosi vezetőség politikai hovatartozásától függetlenül. Lehetetlen objektíven megítélni, hogy mi is a valóság a főváros közbiztonságával, tisztaságával kapcsolatban. 

Tény, hogy az embereket mindig befolyásolja a politikai hovatartozás: aki Fidesz-párti, valószínűleg hitelesnek fogja tartani ezeket az információkat, és sokkal inkább feltűnnek neki ezek a problémák, és az aktuális vezetőséget fogja okolni miatta, hiába lenne ugyanez a helyzet, ha jobboldali vezetősége lenne a fővárosnak.

Mivel a magyar társadalom kifejezetten fontosnak tartja a rendet, és inkább konzervatív gondolkodású, az ilyen jellegű propagandával előbb-utóbb kedvező eredményeket lehet elérni.  Ezért is voltak olyan népszerűek anno Tarlós István hajléktalanokat kiszorító intézkedései.

A baloldalnak nehéz dolga van a helyzet kapcsán, hiszen számukra a hajléktalanság egy szociális kérdés, viszont ilyen eszközökkel nehezen tudnak nagy eredményeket elérni, a lakosságnak pedig mindegy hogyan, csak tűntessék el őket az utcákról. A kormánynak pedig így könnyű mindent Karácsony Gergely számlájára írni.

pastedGraphic_3.png

Mikor beindultak a hajléktalanok lakhatását megteremtő fővárosi programok, a kormánypárti média azt az ötletet, hogy üresen álló lakásokat adjanak ki hajléktalan emberek számára, kiforgatta, és úgy állította be, mintha a tisztességes állampolgárokkal már senki nem foglalkozna, pedig nekik is szükségük lenne rá.

A Telex megkérdezte a főváros vezetőségét, hogy mit szólnak a legfrissebb negatív kampányhoz, illetve, hogy nekik mi a véleményük, mi lehet az alapja a jelenlegi állapotoknak. Mivel a központi kormányzat a járvány óta jelentős bevételt vont meg az önkormányzatoktól, nem lenne meglepő ha ez is szerepet játszana benne.